Ocena Teme:
  • 1 Glasova - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
LiBRE! 11
#1
Neki su verovatno čitali, ali za one koji nisu.

LiBRE! je nekomercijalni časopis o slobodnom softveru na srpskom jeziku iza koga stoji grupa entuzijasta okupljenih oko jedne ideje. Ta ideja podrazumeva nesebično deljenje znanja u cilju približavanja slobodnog softvera običnim ljudima koji nisu programeri ali takođe obezbeđuje i izvesnu količinu informacija namenjenu programerima i naprednijim korisnicima računara. Cilj ovog časopisa je da dostigne ugled kod domaće (a delom i strane) publike i da bude jedan od omiljenih izvora informisanja u svetu slobodnog softvera.

LiBRE! časopis o slobodnom softveru izlazi jednom mesečno na srpskom jeziku i to na oba pisma, latiničnom i ćiriličnom. Trenutno je časopis dostupan samo u elektronskoj varijanti u obliku PDF dokumenta i potpuno je besplatan za preuzimanje.

LiBRE! je praktično naslednik GNUZilla časopisa koji je ugašen pre par godina...
Sve u svemu ja ih pratim redovno, ima zanimljivih stvari da se pročita...

REČ UREDNIKA

Početak proleća je period kada se priroda budi i sve počne da oživljava oslobađajući se zimskih stega. U tom periodu i čovek nekako počinje da se budi i razmišlja o slobodi. Ovaj broj LiBRE! časopisa je posvećen upravo slobodi. Kako postoje različiti pogledi na slobodu, tako i mi u ovom broju kroz par tekstova prenosimo razne poglede na slobodu uopšte a ne samo na slobodu softvera. Kroz pogled na slobodu predstavljamo Vam Piratski pokret.

I dalje podržavamo aktivnosti zajednica u promociji slobode i slobodnog softvera. U proteklom mesecu kolege iz LUGoNS-a su bili veoma aktivni. Organizovali su dva skupa: Linux Install Day i BarCamp 2 na kojima su bili aktivni i članovi redakcije časopisa. Sa ovih skupova Vam podnosimo izveštaje.

U ovom broju pokrećemo serijal članaka o fundamentalnoj teoriji slobodnog softvera. Kroz istorijat računarstva objasnićemo osnovne pojmove koji se koriste u svetu slobodnog softvera. Skrenućemo pažnju na neke ključne događaje u istoriji računarstva koji su doveli do stvaranja fenomena slobodnog softvera. Pokazaćemo da slobodan softver nije samo softver već i filozofija.

Nadamo se da ćemo kroz bolje razumevanje filozofije slobodnog softvera pozitivno uticati na dalji razvoj domaćih projekata vezanih za slobodan softver kao i na dalji razvoj domaće FLOSS zajednice.

Krajnji cilj časopisa jeste podsticaj i promocija razvoja slobodnog softvera kod nas i u regionu. Domaći projekti će uvek imati posebno mesto u časopisu i zbog toga je tema broja projekat domaćeg autora Dejana Petrovića. Dejan je napravio program za slušanje radio stanica putem interneta, Great Little Radio Player. U ovom broju LiBRE! časopisa autor je predstavio svoj projekat.

Veoma nam je drago što je Dejan Petrović podelio sa svima nama priču o svom projektu kao i sam projekat. Pozivamo i druge zainteresovane autore koji se bave razvojem slobodnih programa da nam se jave i predstave svoje projekte. Časopis će se potruditi da svim autorima pruži punu pažnju. Pišite nam na već poznatu adresu libre@lugons.org.

Do čitanja.
LiBRE! tim

Sadržaj

LiBRE! vesti

Puls slobode
Piratski pokret: O slobodi
LUGoNS Linux Install Day (LID)
LUGoNS BarCamp No.2

Predstavljamo
Fedora 18
Xfce 4.10
Mixxx

Kako da?
Mala škola: Scribus 1.4 (10. deo)

Oslobađanje
Dobro došli na slobodnu teritoriju (7. deo): Slobodni Office paketi
Šta je FLOSS?

Slobodni profesionalac
Zentyal – Server za mala i srednja preduzeća (SMB server) (2. deo)

Server
Web Server (6. deo): Route-X-Laemppp
Naprednije konfigurisanje Lighttpd servera (2. deo)

Sam svoj majstor
Great Little Radio Player
Git (3. deo): Terminologija

Hardware
Arduino kontroler (3. deo)

Časopis možete preuzeti sa:
https://libre.lugons.org/


Skoči na Forum:


Korisnik(a) pregleda ovu temu: 1 Gost(a)