Ocena Teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TRO FAZNI ISPRAVLJAC
#1
[attachment=53]
                                               TRO FAZNI ISPRAVLJAC

                   KAKO TO GORDO ZVUCI                 A KAKO TO RADI

Na semi su nacrtana tri sekundarna namotaja jednog trofaznog ili tri monofazna trafoa vezana u zvezdu.Kod takve veze u trofaznom sistemu napon izmedju krajeva bilo koja dva sekundara je 1,7(koren iz 3) puta veci od napona na jednom sekundaru (isto kao sto je medjufazni napon mreze 220V x 1,7 =380V).Ti medjufazni naponi ce naravno biti ispravljeni diodama i punice kondenzator(e) na izlazu ali svojom vrsnom  vrednoscu.Setimo se da je efektivna vrednost (ona koju merimo instrumentom) za 1,4 (koren iz 2) manja od vrsne vrednosti naizmenicnog napona.Rezultat ove "matematike" je da ce kondenzator(i) biti punjeni naponom koji je 1,7 x 1,4 ~=2,4 puta veci od napona na jednom sekundaru.Energetski gledano dobijamo tri puta vise snage nego iz jednog trafoa i tu nismo nista "zaradili" ali je broj punjenja kondenzatora (u vremenu ) veci tri puta ,efekat je kao da je frekvenca mreze 150Hz (umesto 50) tako da je kondenzatorima "lakse" da ispeglaju izlazni napon automatski je i amplituda bruma bitno smanjena izlazni napon je postao "tvrdji".Kod vecih snaga (o kojim mastamo) smo podelili povucenu snagu iz mreze na tri faze tako da su eventualni gubitci na mreznim kablovoma manji.
 Prakticno ako na sekundarima imamo 1KV AC  na kondenzatorima imamo 1 x 2,4 ~= 2,4KV DC u praznom hodu.
  SW je nesto kao slag na tortu  ako njega ukljucimo (u pricu) isptravljac postaje trofazni udvajac napona ,svaka faza puni vrsnom vrednoscu C1 i C2 u pozitivnoj odnosno negativnoj poluperiodi. U predhodnom slucaju sa 1 KV AC dobicemo na C1 i C2 po 1,4KV DC tj 2,8 KV na izlazu.Moze biti korisno kod podesavanja izlaznih stepena raditi sa nizim naponom pa u radu ukljuciti SW za punu snagu.Ako bi SW bio kontakt relea vezanog za kolo PTTa u prijemu bi na kondenzatorima vladao nesto nizi napon a kod prelaza u predaju pun.Ako umesto SW stavimo fiksnu vezu imacemo na raspolaganju polovinu visokog napona za neki drugi linear ili kao izvor za G2.  TREBA VODITI racuna da je SW na polovini izlaznog napona.
 Trebaa reci da ispravljac bez SW nece raditi ako povezete tri faze(na ulazu) na monofaznu mrezu jar ce medju fazni napon biti "0V".Kad je SW ukljucen radice kao tri ispravljaca(udvajaca) vezana u paralelu.Monofazni prikljucak NE na trofaznom trafou.
  Ako niste sigurni u faziranje (tri trafoa) dovedite tri faze (mrezu) na sekundare i nulu u zvezdiste na primarima treba da izmerite ISTE nize napone a izmedju "faza" uvecane za 1,7(koren iz 3).

  73 i GL  (trebace posto je HV u pitanju)

        YU1IE Zoran-Plavi  email: plavii@ptt.rs   U naslovu stavite neki RA znak ,nepoznate poruke brisem

 ps. Ako vam se po kuci "vuku "12V trafoi i ne znate sta cete s njima vezite tri kom. u zvezdu dobicete medju fazni napon 12 x 1,7~=20,5V sto je vise nego dovoljno za "Snazan ispravljac" objavljeno na ovom forumu.Vodite racuna o povezivanju faza ako okrenete jednu radice  ali daleko losije .


Skoči na Forum:


Korisnik(a) pregleda ovu temu: 1 Gost(a)